De winter komt weer om de hoek kijken. Tijd dus om uw boot voor te bereiden op de wintermaanden. Om het aankomende vaarseizoen weer te kunnen genieten van een goed onderhouden boot is het verstandig om uw boot tijdens de winter te stallen. Maar voordat u dit doet zijn er bepaalde zaken die u nog wat extra aandacht zal moeten geven. Enige spullen aan boord dienen nog opgeslagen te worden omdat ze door de vocht en de kou kunnen beschadigen. Denk hierbij aan elektra, drinkwatervoorzieningen, tuigage en uitrusting. Ook kussens en beddengoed dienen van boord gehaald te worden. Op de romp en het dek zal veel water achterblijven. Maak dit altijd goed schoon voordat u de boot stalt.


Waar moet u voorbereid op zijn voordat de winter begint?

Het vorstbestendig maken van de boot is waar u het meeste aandacht aan kwijt zult zijn. Want als alles watervrij is kunnen de aanwezige spullen en de boot geen schade oplopen tijdens de strenge winterperiodes. Zorg er ook voor dat de elektra en gas losgekoppeld wordt. En dien ieder watersysteem een niet giftige antivries toe. Ook uw motor of buitenboordmotor vereist enige extra aandacht. De reguliere onderhoud zoals het verversen van de olie en de oliefilter vervangen zult u wellicht zelf kunnen doen. Maar bij een grote onderhoudsbeurt zal dit allemaal voor u gedaan worden.


Tips om uw boot winterklaar te maken? 

Vuil komt vast te zitten dus maak het romp en het dek goed schoon voordat u de boot een lange tijd achterlaat in een winterstalling. Vet rubbers en ramen in, smeer rolsystemen en alle draaiende delen aan boord in en maak blokken en schijven schoon. Om schimmel geen kans te geven zet u luiken en bakskisten open tijdens de gehele winterperiode. Alle losse aanwezige spullen zoals kussens, reddingsvesten, etenswaren en drinkwaren dienen van boord gehaald te worden. Door strenge wintermaanden kan bevriezing voor hevige schade zorgen aan uw boot. Het is daarom verstandig om vochtvreters te plaatsen. Uw boot is nu geheel winterklaar. Plaats een afdekzeil over de boot heen en uw boot kan de winter doorbrengen zonder dat u er omkijken naar heeft. Bedenk u wel goed van tevoren dat u ruim op tijd naar een winterstalling zal moeten zoeken. Want na het vaarseizoen is iedere bootbezitter opzoek naar een plek om de boot te stallen.


Een erkend bedrijf voor de onderhoud aan uw boot?

Ook als uw boot tijdens de winter opgeslagen staat wordt er aangeraden om regulier te controleren hoe uw boot er voor staat. Uw desbetreffende watersport speciaalzaak zult u van alle nodige informatie voorzien die nodig acht voor een goed onderhouden boot. Er zijn ook winterstallingen aanwezig met werkplaatsen voor een onderhoudsbeurt en stalling in een.